13 puncte cheie despre creditul ipotecar


Chiar dacă am atins în articolul despre creditul pentru un apartament toate etapele unui credit, trebuie să știi că sunt atât de multe variabile încât niciun client nu seamănă cu altul. Pentru că vrem să fii informat despre creditul ipotecar, am creat o listă cu elementele de care să ții cont atunci când iei o decizie.

Venitul tău

1. Salariul – chiar dacă ești salariat, contează domeniul în care lucrezi, mărimea companiei, numărul de angajați, dacă ai avut creșteri salariale în ultimul an, dacă ai avut întreruperi în muncă, dacă firma a fost afectată de COVID-19 etc. 

2. PFA – contează venitul pe anul curent și ultimul an și domeniul de activitate. În funcție de bancă, veniturile pot fi ponderate (nu se vor lua în calcul 100%).

3. Dividende – se pot lua în calcul, dar în perioada de pandemie sunt un venit mai greu creditabil. Banca va face o analiză a companiei (de la profit, cifră de afaceri la numărul de angajați, domeniul de activitate, ponderea în acțiuni deținută de tine etc.). Ai nevoie de o vechime a firmei de minim 2 ani. Un venit suplimentar din salarii ajută foarte mult speța.

4. Chirii – ai nevoie de contract înregistrat la ANAF, clauză de prelungire automată sau vechime de minim 1 an al venitului. La fel ca dividendele, în această perioadă de pandemie chiria este un venit acceptat mai greu.

5. Indemnizație creștere copil – este venit eligibil, și se asimilează venitului salarial. Sunt bănci care îl consideră și venit principal.

6. Alte venituri – mai sunt și alte venituri pe care băncile le pot lua în calcul, dar ne-am rezumat la cele mai des întâlnite.

Citește despre celelalte puncte în articolul complet aici.

Proiecte h4l

h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW

h4l projects

h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: