Cum aducem lumina naturală în interiorul caselor noastre


Lumina este cea mai importantă sursă de energie, atât pentru noi, oamenii, cât și pentru lumea naturală care ne înconjoară. Dacă vom reuși să ne împrietenim cu lumina, să cunoaștem beneficiile ei asupra organismului nostru și asupra stării noastre de bine, vom vrea să ne bucurăm de ea într-un mod cât mai conștient și responsabil. Cum putem aduce lumina, în toată splendoarea ei, în interiorul caselor noastre și în ce fel putem să facem ca linia dintre exterior și interior să devină mai fină?

De ce să optăm pentru case care invită lumina înăuntru

Studiile au dovedit că îmbunătățirea iluminării interioare a unei case ne ajută să ne revenim după somnul excesiv, supraalimentarea și pierderea de energie. Având în vedere că mulți dintre noi petrecem o bună parte a timpului nostru în interior, trebuie să acordăm o atenție sporită modului în care clădirile sunt luminate natural. Designerul de interior Georgia Ezra susține că organismul nostru răspunde la lumină într-un mod atât de benefic, având nevoie de lumină naturală pentru a funcționa – la fel cum avem nevoie de întuneric pentru a adormi.

O casă care face uz corect de lumină ne poate înviora încă din momentul în care pășim în ea. Creierul nostru are nevoie de lumina naturală a soarelui în timpul zilei, pentru a regla tiparele de somn pe timp de noapte, întrucât acesta produce melatonină noaptea, un hormon important pentru somn, precum și pentru o imunitate puternică. Prin urmare, o locuință în care lumina naturală pătrunde eficient se va transforma într-o investiție reală pentru bunăstarea și sănătatea noastră fizică și psihică. Lumina solară stimulează producția creierului de serotonină, o substanță chimică vitală pentru starea de spirit sănătoasă și pentru sentimentul de mulțumire și fericire din viețile noastre. În plus, avem nevoie de lumina soarelui pentru a produce forma activă a vitaminei D, care este esențială pentru o sănătate bună și pentru oase puternice.

Cum pot fi ferestrele portale către o altă dimensiune a confortului

Nu există înlocuitor pentru lumina naturală și nu ne putem lipsi de ea. Calitățile sale dovedite susțin îmbunătățirea productivității, performanța intelectuală, precum și vindecarea și recuperarea medicală în spațiile în care ne desfășurăm activitățile de zi cu zi. Felul în care proiectăm ferestrele este, așadar, un factor decizional în relația pe care o avem cu lumina naturală și cu atmosfera pe care o aduce înăuntru. Dincolo de acest aspect, ferestrele, menite să pună în valoare lumina naturală, vor contribui la crearea unei conexiuni mai bune între interior și exterior, uneori estompând granița dintre cele două. În plus, ele ne pot invita și încuraja să petrecem cât mai mult timp bucurându-ne simplu, fie privind afară, fie ieșind în aer liber, consolidându-ne astfel relația cu exteriorul.

Ferestrele nu trebuie doar să dea voie unei cantități mari de lumină să pătrundă în interior, ci să o și facă în mod calitativ. Spre exemplu, dacă lumina naturală intră din mai multe direcții, omul aflat în interior va avea parte de o experiență complexă, diferită, față de ceea ce a experimentat primind lumină dintr-o singură direcție. Arhitectul Alexander Christopher susține că această lumină multilaterală influențează vizibil modul în care pot fi citite emoțiile și percepute expresiile faciale. (David Sim, Soft City)

Citește articolul complet aici.

Proiecte h4l

h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW

h4l projects

h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: