Cum influențează densitatea unui cartier starea de bine a locuitorilor săi

În ziua de azi trăim într-o lume aglomerată, care aduce oamenii împreună tot mai des și îi determină să trăiască în comuniune, să se accepte și să găsească moduri în care pot găsi lucruri care îi leagă. Spațiile și mediile în care locuim ori ne desfășurăm activitatea ne influențează stilul de viață și felul în care gândim, dar și comportamentul și motivația de a acționa. Astfel, cunoscând aceste lucruri, ne vom alege mai atent locul în care vom trăi, aici fiind importante în egală măsură atât locuința, cât și cartierul din care aceasta face parte.
De ce e important spațiul personal
În cartea sa, Social Psychology: Theories, Research, and Applications, Robert S. Feldman identifică trei modele care explică de ce avem nevoie de spațiul nostru personal. Primul, supraîncărcarea (overload model) se bazează pe ideea că, atunci când ceilalți sunt foarte aproape de noi, vocile lor par mai puternice, le putem observa mai bine chipurile, semnele distinctive și trăsăturile. Prin urmare, suntem suprastimulați senzorial cu informații ce trebuie procesate cognitiv. Studiul confirmă faptul că invazia spațiului personal este legată de creșterea stresului fiziologic, pe care îl putem ține sub control dacă respectăm nevoia noastră corporală de a ne delimita propriul spațiu personal, dar și pe al celorlalți.
Pe de altă parte, spațiul personal ne ajută să ne simțim în siguranță, ne protejează de potențialele pericole, de stimulii stresanți nedoriți, care pot fi prezenți atunci când alți oameni se apropie de noi. Astfel, întreținerea spațiului personal prin menținerea distanței, dar și libera alegere asupra cui permitem sau nu să intre în el, ne vor ajuta să ne reglăm nivelul de stres în această privință.
Cel de-al treilea model identificat se referă la spațiul personal cu funcție de canal de comunicare, întrucât spațiile noastre personale comunică despre natura relațiilor noastre. Acest model este legat de alte comportamente nonverbale, precum contactul vizual și orientarea corpului și el ajută la controlul tipului de mesaj pe care noi dorim să-l comunicăm celor cu care interacționăm.
Prin urmare, spațiul personal joacă un rol foarte important în relațiile cu ceilalți, fapt ce va influența considerabil starea noastră de bine și felul în care ne raportăm la comunitatea din care facem parte, precum și la spațiile conținute de aceasta în mediul din imediata apropiere. El este un factor de care vom ține cont atunci când ne raportăm la densitatea urbană și la felul în care aceasta ne afectează la nivel social și personal, în general.
Cum ne adaptăm modul de viață la densitatea existentă

Există multe argumente pentru creșterea densității, dar în contextul actual al încălzirii globale, al urbanizării rapide și al resurselor tot mai reduse ale planetei, este necesar să învățăm să utilizăm infrastructura existentă mai eficient. În acest fel, vom folosi mai bine resursele pe care le avem – mai exact, spațiul disponibil – și vom obține randament optim cu ceea ce construim.
Densitatea mai mare luată ca atare nu ne va oferi vieți mai bune, pentru că niciun beneficiu real nu vine din înghesuirea oamenilor, doar pentru că e mai eficient din punct de vedere spațial. Adevărata calitate urbană provine din densitatea și diversitatea de tipuri de clădiri și utilizări în același loc. Astfel, chiar și cei care au viziuni diferite ori se află pe poziții contradictorii pot coexista și se pot bucura de avantajele co-locuirii, atâta vreme cât sunt cuprinși într-un cadru urban ce le permite să fie vecini buni unii cu alții.
Tocmai de aceea, orașul trebuie să creeze împrejurări favorabile prin care locuitorii lui să se bucure că trăiesc laolaltă și să prețuiască viața împreună.
Citește articolul complet aici.
Proiecte h4l
h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW
h4l projects
h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW