Cum recunoaștem un cartier verde


Cartierele viitorului sunt cele în care oamenii sunt mai aproape de natură, o prețuiesc, o respectă și încearcă să-și lase cât mai puțin amprenta asupra mediilor naturale. Acestea se bucură de avansul tehnologic și îl îmbină cu responsabilitatea, manifestată la nivel de grup. Astfel, comunitatea devine vitală în acest demers de a dezvolta și susține, pe termen lung, armonia și siguranța intracomunitară într-un astfel de cartier verde. Răspunzând nevoilor oamenilor și permițându-le să-și desfășoare firesc activitățile, un cartier verde va reuși să controleze eficient nivelul de poluare, să economisească energie, să practice metode de energie regenerabilă, să creeze și să protejeze spațiile verzi și mediul. În plus, cartierul verde va avea în vedere să aducă mai aproape de oameni spații și zone comerciale de care ei nu se pot lipsi (asta însemnând implicit crearea de locuri de muncă), atât pentru a-i încuraja să dezvolte prietenii, dar și să aibă mai ușor acces la centrele lor de interes, spre care nu trebuie să se deplaseze cu mașina.

Pentru ca viețile noastre să se schimbe în bine, dar și să contribuim colectiv la bunăstarea noastră și la sănătatea mediului în care trăim, ne este de folos să recunoaștem elementele care definesc un cartier verde. Este important ca, mai apoi, să le integrăm în cât mai multe din viitoarele proiecte rezidențiale din cadrul aglomerărilor urbane, pe care le putem îmblânzi, dacă urmărim abordarea corectă.

Spațiile verzi generoase pentru o mai bună relație cu natura

Pe lângă faptul că grădinile, parcurile și spațiile verzi ne relaxează și ne invită să cunoaștem mai bine natura și să fim martori la manifestările ei, este bine cunoscut faptul că vegetația îmbunătățește considerabil calitatea aerului. În plus, tendința noastră naturală este de a ne conecta cu natura, de a hrăni acea biofilie care ne sporește productivitatea, ne dă motivație și ne ajută să ne menținem sănătatea mintală și să minimizăm stresul. Pe scurt, să avem ocazia să petrecem timp în aer liber, în apropierea casei, ne va face mai fericiți și mai atenți la ce se întâmplă în jurul nostru. Pe de altă parte, și copiii noștri vor crește mult mai empatici, mai curioși și iubitori de joacă și de mișcare, într-un cartier în care natura este îmbrățișată și apreciată din plin. Astfel, terasele spațioase care încurajează micro-grădinăritul, curțile private, dar și spațiile verzi exterioare locuințelor din ansamblurile rezidențiale fac parte, în mod incontestabil, din cartierele viitorului.

Cum recunoaștem un cartier verde

Orientarea și designul clădirilor, esențiale într-un cartier verde

Așezarea corectă a clădirilor în cadrul unui cartier va genera o utilizare mai eficientă a luminii solare și ne va îmbunătăți semnificativ confortul, reducând nevoile de încălzire și răcire, condiționate de sezon. Un aport mai îndelungat de lumină naturală în casele noastre înseamnă că vom apela mai puțin la soluții de iluminat artificiale, consumând mai puțin curent electric. În această dinamică, un rol important îl joacă și tipul vitrajelor: spaţiile vitrate generoase şi ferestrele înalte vor face ca toate camerele locuințelor din cartier să se bucure de lumină naturală, asta, bineînțeles, dacă se ține cont și de orientarea corectă a cartierului, așa cum am menționat. De altfel, dacă lumina ajunge la o distanță optimă în cameră, faţă de fereastră, atunci nu vor exista zone întunecate care să lase umiditatea în exces și mucegaiurile să apară – știm cât de nocive sunt acestea pentru sănătatea noastră.

Citește articolul complet aici.

Proiecte h4l

h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW

h4l projects

h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: