Cum să izolezi o casă – Despre termosisteme din vată bazaltică și din polistiren

Izolarea unei case este un subiect deosebit de important, mai ales în contextul actual, când trebuie să fim atenți ca investiția pe care o facem în locuința achiziționată să ne aducă în mod real beneficii pe termen lung. Bineînțeles, de felul în care este construită și anvelopată aceasta vor depinde și costurile la energie și încălzire, precum și altele ce țin de mentenanță și reparații, dacă nu s-au folosit materiale durabile și rezistente. Izolarea se face la mai multe niveluri și pentru o eficiență maximă se recomandă izolarea corectă a pereților, a acoperișului, a pardoselii, precum și a ușilor și ferestrelor. Mulți dintre cei care ajung la capitolul izolarea casei nu știu ce materiale ar fi indicat să le folosească, motiv pentru care am centralizat câteva informații utile pe acest subiect, detaliind în mod special despre izolarea pereților.

De ce este importantă izolarea casei

Cum să izolezi o casă, h4l, home for life, vată bazaltică

Izolația te va ajuta să păstrezi temperatura dorită în casa ta pe tot parcursul anului, protejând-o împotriva frigului iarna și a excesului de căldură vara. Izolația este, de asemenea, utilă pentru a reduce poluarea fonică. O casă bine izolată este foarte eficientă din punct de vedere energetic și va avea nevoie de foarte puțină încălzire și răcire suplimentară.

Izolarea pereților cu vată bazaltică

Cum să izolezi o casă, h4l, home for life, vată bazaltică

Materialele izolatoare disponibile pe piață au câteva caracteristici comune, și anume, o structură asemănătoare lânii, care captează mici cantități de aer. Cel mai des utilizate pentru izolarea pereților sunt vata bazaltică și polistirenul. Fiecare dintre acestea au avantaje în utilizare, dar și puncte slabe.

În ce privește vata minerală bazaltică, ea este considerată a fi cea mai bună metodă de izolare a pereților, fiind sustenabilă și naturală. Se folosește la exterior și are un impact minim asupra mediului înconjurător, maximizând siguranța și bunăstarea oamenilor. Pe lângă faptul că este rezistentă la foc și la temperaturi de peste 1000°C, ea are proprietăți termice, economisind energie prin menținerea unei temperaturi interioare optime, dar și a unui climat sănătos, deoarece permite circularea vaporilor de apă către exterior, pentru o umiditate optimă la interior. Deși fețele panoului de vată bazaltică au grade diferite de rigiditate (către interior fața moale și către exterior fața tare), acesta are un aspect estetic atunci când face parte dintr-un ansamblu. Mai mult, la exterior fața tare respinge apa, în vreme ce fața moale permite apei să iasă.

În ce privește costurile, vata bazaltică este mai scumpă decât polistirenul, deoarece presupune un serviciu atent în manipulare și în montaj. Fiind robuste și grele, panourile de vată bazaltică sunt greu de transportat, ceea ce implică costuri mai mari la vânzare. Adezivul compatibil cu vata bazaltică, precum și accesoriile de fixare au prețuri ridicate, acestea crescând pe măsură ce stratul de vată bazaltică ales pentru izolare este mai gros. De asemenea, în ce privește aplicarea, este nevoie de un personal specializat care să o manevreze și să o monteze corect, întrucât, dacă nu se aplică conform regulilor stabilite de producător, vor apărea spații între plăci, la îmbinare. Experții în montajul plăcilor de vată bazaltică știu cât de importantă este fixarea lor la milimetru, mai ales că între acestea nu se adaugă spumă pentru umplerea golurilor, precum în cazul izolării cu polistiren. În timp ce izolează termic, ea izolează și fonic, blocând, absorbind și îmbunătățind calitatea de redare a sunetelor.

Citește articolul complet aici.

Proiecte h4l

h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW

h4l projects

h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: