Ghid cumpărare apartament în 8 pași simpli


Cumpărarea unui apartament poate fi o super experienţă, de care să te bucuri şi pe care să o priveşti ca un pas mare pe care îl faci mai departe sau un munte de stres, de griji şi de frici. Această experiență este construită de tine, este influențată de mindset, de cum vrei tu să fie, de cum priveşti tu lucrurile. Noi îţi sugerăm să te bucuri de moment şi să transformi ceva, care pentru majoritatea românilor e dificil, greoi, complicat, într-o super experienţă. 

Bun, deci am stabilit cum pornim la drum, super optimişti şi pozitivi. Acum trebuie să mai ştii ceva. Alegerile din viaţa noastră, mai ales cele importante, le facem emoţional, nu raţional. E bine să implici raţiunea în acest proces (să măsori, să faci liste, să calculezi), dar şi mai important e să laşi liberă partea emoţională, să îţi asculţi şi inima, flerul într-un mod cât mai conştient. Asta te va ajuta să te bucuri de proces.  

Să pornim la drum, de unde începi căutarea? Ce ți se potrivește mai bine? Cum alegi dintre sutele de oferte? 

Iată 8 pași care să te ghideze în alegerea apartamentului perfect – ghid cumpărare apartament:

1. Cum arată casa perfectă pentru tine?

Oprește-te, ia-ți timp, analizează, pune pe hârtie.

Totul începe printr-o introspecție. Gândește-te la cum arată apartamentul visurilor tale. Ia în considerare fiecare aspect de la numărul și așezarea camerelor, până la ce facilități ai nevoie. După ce ai activat partea emoțională încearcă să treci la rațional. Fă o listă pe care să îți iei timp să o completezi. Acesta nu este un proces care poate fi făcut într-o zi, ci o analiză de durată. Este vital să ai răbdare și să dai importanță fiecărui aspect. Cât e de mare familia ta astăzi, dar şi peste 5 sau 10 ani. Care sunt zonele din oraş importante pentru tine. Ce pasiuni ai, cum se leagă ele de locul în care locuieşti. Ce nevoi vei avea o dată cu apariţia şi creşterea copiilor. Încearcă să gândeşti cât mai larg.

După pasul acesta ar trebui să ai o schiţă despre noul apartament:

  • zone de interes
  • mărime – număr de camere
  • compartimentare apartement – plan
  • elemente tehnice importante pentru tine (ex. centrală de cartier, izolare cu vată, ferestre înalte, izolare fonică între etaje etc.)

2. Cât îți permiți să investești?

Odată completat pasul unu, este momentul să îți analizezi bugetul.

Nu știi sigur care este cea mai bună variantă pentru tine? Mergi la mai multe bănci și rulează simulări. Astfel afli care este suma pe care o poți împrumuta și care este cuantumul ratelor pe care trebuie să le plătești lunar. Experții contabili spun că nu ar trebui să aloci mai mult de 30% din venit pentru plata ratelor. După ce ai reușit să stabilești un buget în care să te încadrezi, este timpul să treci la următorul pas. Acordă atenție TVA-ului. Există un proiect de lege care propune mărirea plafonul valoric pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% până la suma de 750 000 de lei. Diferența de 14% TVA înseamnă 105.000 de lei pentru un apartament de 750.000 de lei. Tot în acest pas este bine să te gândești la mărimea apartamentului, la numărul de camere.

3. Unde o să locuiești?

Stabilind zona vei câștiga timp, daca restrângi aria de căutare vei putea să te concentrezi pe mai puține noi dezvoltări.

Gândește-te în ce zonă ți-ar plăcea să locuiești. Ia în considerare distanța până la locul de muncă și mijloacele de transport. Dacă ai copii, analizează ce școli/grădinițe sunt în zonă și cât timp o să petreci în trafic. Odată ce ai ales o zonă, rulează o simulare pe o aplicație GPS și vezi cât timp îți ia să ajungi la muncă, la o oră de vârf.  Nu uita de pasiuni, cum se leagă ele de locul in care vei locui.

4. E timpul să începi căutarea

Sugestia noastră este să cauţi un cartier nou construit, ai multe motive să o faci.

În felul acesta vei avea standarde de siguranţă, de confort net superioare faţă de cele din cartierele vechi. Fă o listă cu noile dezvoltări din zona aleasă în pasul 3. Pune pe hârtie punctele forte și minusurile. Probabil că va rezulta o listă generoasă, simplifică. Raportează-te la bugetul pe care îl ai și la cum ți-ai imaginat că va arăta ”acasă” și exclude apartamentele care nu se încadrează în parametrii impuși de tine.

Descoperă ceilalți 4 pași în articolul complet aici.

Proiecte h4l

h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW

h4l projects

h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: