Hygge – orașul de mâine și starea de bine

Dacă ar fi să ne gândim la cea mai arzătoare dorință pe care oamenii o au, la modul general, este aceea de a se simți confortabil – cu ei înșiși, cu cei din jur și în locul în care li se derulează viața. Multă vreme cu toții suntem în căutarea acestui sentiment de coziness, dar nu ne dăm seama cum îi putem face loc în rutina zilnică. De altfel, el îmbrățișează toate lucrurile mici și simple, care ne încălzesc inima în marea vâltoare a existenței cotidiene. Danezii au deja numele pentru această nevoie de a avea o stare de bine, secondată de liniște și armonie, pe acest fundal al unei vieți agitate, pline de provocări.
Hygge, cum a început și ce înseamnă

Simțire tipic daneză, hygge este considerată „o trăsătură definitorie a identității noastre (daneze) culturale și o parte integrantă a ADN-ului național”, potrivit Meik Wiking, CEO al Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga. Hygge a început ca o strategie de supraviețuire pentru nopțile lungi și reci de iarnă, astfel încât oamenii să nu ajungă să se izoleze unii de alții, creând astfel niște prilejuri de întâlnire cu familia și cu prietenii, pentru a se bucura de compania acestora.
Acest concept a devenit un trend la nivel global, oameni de pretutindeni fiind inspirați de confortul locuințelor scandinave și starea de bine pe care o dau minimalismul, simplitatea și bunul gust al acestui popor. Deși încercați de o climă aspră și de un stil de viață alert, ei se autoeducă să primească cu mult pozitivism provocările unei astfel de existențe. Mai mult decât atât, ceea ce a provocat un interes mondial pentru acest fenomen danez este sentimentul zilnic al apropierii, atmosfera confortabilă, plăcută, convivială, care atrage starea de bine. Practic, hygge este sentimentul blând de acceptare, căldură, familiaritate, dar și confortul fizic și psihic asupra împrejurimilor și situațiilor în care ne aflăm, înlocuind astfel singurătatea. Pornind de la aceste beneficii pe care hygge le are asupra sănătății mintale, culturile occidentale au început să încorporeze în rutina lor zilnică și chiar și în proiectările locuințelor și amenajările interioare, mici ritualuri care să inspire aceleași idei și sentimente.
Ce aduce hygge în comunitățile urbane

La nivelul macro comunității, în așezările urbane, hygge s-ar putea asocia cu comuniunea blândă și permisivă dintre oameni, dar și cu soluțiile simple, sustenabile și eficiente care sunt menite să simplifice viața până la atingerea menirii ei adevărate. Problemele climatice, dar și cele de organizare a spațiilor în care oamenii își desfășoară activitatea sunt privite cu acceptare, pace și cu dorința de a le depăși cu zâmbetul pe buze.
În contextul provocărilor societăților din ziua de azi, în care teritoriile se urbanizează rapid, dar și populațiile cresc și se schimbă, oamenii încep să se teamă unii de alții din cauza unor eventuale supraaglomerări și congestii, urmate de segregare socială și inegalitate. Prin urmare, ei se tem că le va fi invadat spațiul personal, fiindu-le greu să găsească un echilibru între sociabilitate și intimitate. În plus, costurile tot mai mari asociate locuirii, îi forțează să locuiască și să lucreze în spații mici, închise, neventilate corespunzător și luminate artificial, dezvoltând și obiceiuri nesănătoase. Se deplasează cu mașina pentru a ajunge în punctele lor de interes, pierd mult timp în trafic și devin tot mai iritabili și neprietenoși cu semenii lor. Cu timpul, singurătatea și mai apoi, depresia, devin fenomene normale, iar oamenii uită care este de fapt esența vieții lor – aceea de a fi în comuniune cu natura și cu cei din jurul său.
Citește articolul complet aici.
Proiecte h4l
h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW
h4l projects
h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW