Impactul sustenabilității în industria imobiliară

Sustenabilitatea nu este doar un trend sau un moft, ci o necesitate urgentă în contextul încălzirii globale cauzate de emisiile CO2 și ale activităților antropice intens invazive. Astăzi, mai mult ca niciodată, este timpul ca noi toți să înțelegem care este impactul pe care îl generăm asupra climei prin intermediul industriei în care activăm și să punem început bun în acțiuni care să aibă ca scop adoptarea unei politici carbon-zero.
De ce e importantă sustenabilitatea în imobiliare
Din păcate, industria imobiliară contribuie, în prezent, cu până la 40% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, acestea constând în 28% din emisiile operaționale (adică energia necesară pentru încălzirea, răcirea și alimentarea clădirilor) și 11% sunt generate din gestiunea materialelor și construcții. De la construirea de noi proprietăți până la întreținerea și performanța celor existente, există niveluri ridicate de consum de energie și o dependență puternică de combustibilii fosili în industria imobiliară.
Cu toate acestea, există soluții ușor de implementat în această zonă, câtă vreme se face un focus corect pe minimizarea amprentei de carbon a dotărilor menite să creeze starea de bine și de confort în casele oamenilor. Mai mult, este nevoie de atenție sporită și în ce privește calitatea aerului și a vieții, din punct de vedere social. Astfel, în ultimul timp a crescut cererea pentru clădiri care conservă resursele, funcționează cu un impact neutru asupra climei și fac posibilă munca și viața sănătoasă. În acest sens, motorii inovației se dovedesc a fi tehnologia digitalizării și networking-ul, prin intermediul căruia oamenii conlucrează pentru implementarea principiilor sustenabile.
Această tendință aduce provocări semnificative pentru industria imobiliară. Cel mai mare obstacol constă în implementarea cerințelor de reglementare la nivelul UE și la nivel național. Recent, Uniunea Europeană și-a anunțat programul Renovation Wave, care va necesita o reducere cu 60% a emisiilor de carbon generate de clădiri și o reducere cu 18% a cererii lor de încălzire și răcire până în 2050. Bloomberg estimează că UE va trebui să-și tripleze eficiența energetică actuală, în timp ce nivelul de cheltuieli va crește pentru a atinge acest obiectiv, la un cost care va depăși câteva trilioane de dolari în următorul deceniu.
Cum generează sustenabilitatea un avantaj concurențial

În baza acestor presiuni de tranziție către soluții sustenabile în domeniul construcțiilor de locuințe, se vor reduce semnificativ riscurile legate de climă pentru investiții, dar și costurile pentru mentenanță și întreținere a tuturor instalațiilor din spatele acestora. Clădirile care sunt construite sustenabil suportă costuri mai mici de întreținere, reduc cheltuielile cu utilitățile și oferă proprietarilor o rentabilitate mai mare a investiției lor. Datele economice convingătoare, atât pentru constructori, cât și pentru clienții lor, au mutat sustenabilitatea în fruntea listei de priorități.
Citește articolul complet aici.
Proiecte h4l
h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW
h4l projects
h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW