Influența microclimatului asupra vieții

Pentru ca viața oamenilor să fie plăcută în locul în care trăiesc, aceasta trebuie încurajată să se desfășoare cât mai dinamic și mai divers, cu accent pe confort, atât la nivelul locuinței lor, cât și în afara acesteia. Astfel, microclimatul va defini mediul în care oamenii trăiesc zi de zi, anumiți factori menținându-l în echilibru. Cu alte cuvinte, în cadrul unui microclimat, oamenii învață să trăiască în armonie cu climatul local, referindu-ne atât la vremea de afară, cât și la ambianța mediului interior al unei locuințe.
Importanța microclimatului interior în rutina zilnică
Alegerea locuinței ar trebui să se facă ținând cont de microclimatul creat în interior de variabilele care îl guvernează: temperatura aerului, umiditatea, lumina solară/căldura. De cele mai multe ori, când intenționăm să ne cumpărăm o casă, nu avem șansa să experimentăm și să testăm traiul zilnic în aceasta pentru o anumită perioadă, așa încât, în funcție de felul în care ne-am simțit trăind în ea să decidem dacă o achiziționăm sau nu. Există foarte multe situații în care oamenii își dau seama că au făcut o alegere greșită, abia după ce au locuit pentru o vreme în casa respectivă, fiind nevoiți mai apoi să facă diferite eforturi pentru a-și asigura un microclimat confortabil. În continuare, vom analiza o suită de indicatori semnificativi, meniți să conlucreze la generarea unei ambianțe termice perfecte pentru o stare de bine și pentru însuflețirea vieții.

Factori care influențează microclimatul
Temperatura aerului este cel mai ușor de măsurat factor, dar și cel mai ușor de ținut sub control, cel puțin în interior, câtă vreme spațiilor de locuit li s-au adăugat niște sisteme de încălzire sigure, sustenabile și economice. În ce privește temperatura la exterior, construcțiile trebuie să fie proiectate în așa fel încât să nu emane căldură atunci când iau contact cu lumina soarelui. Într-un mediu urban cu numeroase suprafețe distincte și modificări ale vitezei vântului, temperatura aerului poate varia. Prin urmare, forma construită poate controla, într-o oarecare măsură felul în care temperatura se face simțită în cadrul unui microclimat. În acest sens, fațadele ventilate ale clădirilor ajută la menținerea unei temperaturi optime și la purificarea aerului, deosebit de importante pentru sănătatea locuitorilor.
În ce privește umiditatea, temperatura aerului joacă un rol important, deoarece aerul cald reține mai multă umiditate decât aerul rece. Deși influența acestui factor este deseori neglijată, într-un spațiu închis, o umiditate prea mare va genera creșterea cantității de alergeni din acest mediu, cât și a coloniilor de mucegai, de altfel dăunătoare pentru sănătate. În același timp, o umiditate prea mare va împiedica mecanismul de răcire a corpului, aerul fiind incapabil să absoarbă transpirația de pe pielea noastră. Apoi, acest lucru determină un disconfort accentuat, cauzat de supraîncălzirea corpului, care va duce la deshidratare și dezechilibre chimice în organism. Pentru ca umiditatea să se păstreze în limite normale, este esențial ca mediul interior să primească un aport optim de lumină naturală, care va da adâncime spațiilor, vitrajele mari ajutând mult în această dinamică. Umiditatea care se creează la exterior, într-un cartier, este cauzată de apa din precipitații, care migrează pe pereții clădirilor și de zonele de umbră ale clădirilor prea înalte, incorect poziționate în spațiu, așa încât nu pot utiliza eficient lumina solară. Cu timpul, astfel de construcții se vor degrada, dar vor și inhiba experiența microclimatică a rezidenților din acea zonă.
Citește și despre alți factori care influențează microclimatul în articolul complet aici.
Proiecte h4l
h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW
h4l projects
h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW