Mersul pe bicicletă și transformarea pe care o poate aduce vieții noastre în oraș

Mersul pe bicicletă poate fi una dintre cele mai importante inițiative pe care le putem adopta la nivel colectiv, în orașele în care locuim. Pe lângă faptul că e cool să pedalăm pentru a ajunge dintr-un loc în altul, în acest fel, conform opiniei specialiștilor, putem contribui la decarbonizarea atmosferei și putem chiar spera la anularea încălzirii globale – una dintre cele mai mari amenințări pentru tot ceea ce înseamnă viață pe Pământ. Dar toate acestea contează prea puțin, e de reținut că mersul pe bicicletă reușește să amplifice starea de bine. Motivul pentru care îl practici chiar nu contează.

Deși țara noastră nu stă foarte bine la capitolul piste de biciclete, împreună putem ridica la rang de necesitate infrastructura ce trebuie adaptată în acest sens, sperând ca autoritățile să simtă presiunile orășenilor și să acționeze în consecință. O normalitate în alte țări europene precum Olanda sau Danemarca, mersul pe bicicletă este o dovadă de respect față de natură, dar și de reziliență și adaptare la condițiile climatice existente. Spațiile, forma și detaliile orașelor contribuie astfel la crearea oportunităților de a aduce oamenii mai aproape de natură, într-un mod firesc, empatic și recunoscător, ca parte firească a vieții lor cotidiene. La fel de importantă este și conectarea oamenilor, care se face mult mai ușor pe bicicletă decât în spatele ușilor închise ale mașinilor.

Beneficiile mersului pe bicicletă, pentru sănătate

Numeroase studii științifice au analizat, de-a lungul timpului, efectele benefice pe care mersul pe bicicletă le are pentru oameni. Unul dintre acestea a demonstrat că cei care merg cu bicicleta regulat au o stare de bine mult mai pronunțată decât cei care folosesc alte mijloace de transport. Asta pentru că ciclismul combină exercițiile fizice cu statul în aer liber și cu explorarea de noi locuri și obiective. Această activitate ne oferă timp și să procesăm grijile și preocupările, bucurându-ne de un ”me time” binemeritat.

Mersul pe bicicletă și transformarea pe care o poate aduce vieții noastre în oraș

Pe de altă parte, ciclismul ajută la fortificarea sistemului imunitar, întrucât antrenează sistemul respirator superior, reducând incidența răcelilor comune, conform unui studiu realizat în timpul pandemiei de coronavirus. În același timp, dacă am folosi bicicleta pentru a ne deplasa la serviciu sau la piață, putem reduce considerabil expunerea la microbi sau viruși pe care i-am putea contacta, de exemplu, în transportul în comun. Crescându-ne ritmul cardiac, dar și arzând mai ușor caloriile prin pedalare, avem mai multe șanse să ne ținem departe de kilogramele în plus. Cu toate acestea, este important totuși să combinăm activitățile fizice cu un somn odihnitor și o alimentație sănătoasă, care să susțină sistemul imunitar slăbit în urma efortului fizic.

Citește articolul complet aici.

Proiecte h4l

h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW

h4l projects

h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: