Parterele active din clădirile rezidențiale și impactul lor asupra comunității


Când vine vorba de spațiile în care își desfășoară viața, oamenii au nevoie de delimitări clare între acestea, dar și de o trecere lină între ele, pentru ca activitățile lor zilnice să curgă armonios. În plus, câtă vreme locuiesc în aglomerări urbane, accesul la o paletă bogată de resurse umane compensează cu provocările și neajunsurile acestui stil de viață.

Migrația către orașe pune o mare responsabilitate clădirilor urbane de a îndeplini mai multe funcții și de a face bine acest lucru. Dezvoltarea cu utilizare mixtă, combinația integrată fizic de funcții rezidențiale, comerciale, culturale și de transport, consolidează activitatea într-o structură de tip cartier. În orașele noastre în continuă densificare, adoptarea și execuția atentă a clădirilor cu utilizare mixtă este o necesitate.

Acest tip de diversificare ajută la menținerea spațiului vital și ocupat în permanență. În același timp, construcțiile cu mai multe destinații în interiorul lor încurajează dezvoltatorii să investească strategic în spațiile de la parter pentru utilizări nerezidențiale. În acest context, ei vor fi inspirați să găsească oportunități sustenabile de a asigura eficiența energetică, ventilația corespunzătoare, lumina propice și durabilitatea acestora.

Cum influențează spiritul comunitar proiectarea unui bloc de locuințe

Un concept nou, stratificarea, este abordat în clădirile de locuințe care îi ajută pe oameni să socializeze, să aprecieze cel mai bine apartenența la comunitate. Stratificarea plasează diferite funcțiuni și tipuri de utilizare, unele peste altele, în cadrul aceleiași clădiri și valorifică la maximum diferențele dintre spații. Pe de altă parte, stivuirea, specifică unui număr foarte mare de blocuri de locuințe convenționale, plasează aceleași funcții și aceleași tipuri de utilizare unele peste altele. Avantajul clădirilor stratificate este acela că parterul se accesează fără a fi nevoie să urci pe scări, observând din exterior, cu ajutorul vitrinelor, felul în care se desfășoară activitatea în spațiul respectiv.

De cele mai multe ori, în funcție de utilitatea nerezidențială care i se dă parterului, principala sa preocupare va fi aceea de a invita vizitatorii să-i calce pragul. Acest nivel poate fi oricând extins pentru a obține o suprafață mai mare, lucru de altfel imposibil pentru etajele superioare ale unei clădiri de apartamente. De altfel, destinația parterului poate fi adaptată în funcție de nevoile comunității. Într-un ansamblu rezidențial, blocurile de locuințe pot avea o gamă largă de partere active cu diverse utilizări, acestea fiind de multe ori spații care le aduc mult folos celor care locuiesc în cartierul respectiv.

Parterele active și valențele lor

h4l, home 4 life, cartiere care însuflețesc viața, h4l HOLBAN

Așa cum am menționat mai sus, parterul are potențialul de a fi mai util, mai versatil și mai flexibil decât alte părți ale clădirii, putând găzdui tipuri foarte diferite de utilizări și utilizatori. Cu ajutorul acestor spații, oamenii au ocazia să stea mai mult timp la nivelul străzii și să se conecteze la viața orașului. Mai mult, datorită stratificării atente a funcții, parterul este activat pe fondul unei lumini naturale și ventilații propice, bucurând senzorial trecătorii și făcându-i să zăbovească pentru conversație. Setup-urile vizibile din exterior al parterelor active le susțin astfel mobilitatea activă, făcând mersul pe jos o activitate mai interesantă. În definitiv, oamenii reușesc să-și rezolve o serie de nevoi concomitent, datorită plasării pe parcursul traseelor zilnice a multiplelor servicii și bunuri, deosebit de relevante pentru locuințe, spații de lucru și alte servicii.

Citește articolul complet aici.

Proiecte h4l

h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW

h4l projects

h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: