Proiectare BIM (Building Information Model)


Cum se construiește un cartier, te-ai întrebat vreodată? Procesul este foarte complex și presupune colaborarea a multor profesioniști din echipe diferite: biroul de arhitectură, echipa de ingineri de structură, echipa de ingineri de instalații (curent, apă, căldură), echipa constructorului, echipa de design interior, furnizorii de soluții tehnice sau materiale, echipa de management de proiect care asigură și managementul calității. În trecut toate aceste entități lucrau în același proiect, dar cu planșe, măsurători, adnotări proprii, prezentate celorlați doar în întâlnirile de lucru.

Pentru a crește armonizarea echipelor, pentru a simplifica procedurile și pentru a comunica în timp real, astăzi, se folosește proiectare BIM, care permite tuturor entităților sa lucreze in timp real pe aceleiași schițe.

Schimbul de informații între părțile implicate în procesele de proiectare și construcție a unei clădiri este un punct foarte important care influențează în mod direct rezultatul final. Dacă până acum ceva timp informațiile circulau pe hârtie, riscându-se astfel pierderea sau deteriorarea materialelor, acum tehnologia permite o siguranță mult mai mare în transferul de date și informații și chiar ușurează colaborarea.

Ce înseamnă proiectare BIM?

Cu o istorie mai mare de 10 ani, folosit mai ales în țările vest și nord europene, BIM (Building Information Model) este o suită de tehnologii și procese bazate pe modelare 3D care oferă profesioniștilor din arhitectură, inginerie și construcții instrumentele necesare pentru a putea proiecta, planifica, construi și gestiona mai eficient clădirile. 

Practic, arhitecții, inginerii de structură, de instalații, constructorul, dezvoltatorul și chiar designerii de interior lucrează pe același model 3D într-un proces amplu de colaborare. Crearea unui model digital, care să conțină toate informațiile despre clădire, la care fiecare membru al echipei să aibă acces, are nenumărate beneficii, cel mai important fiind înlăturarea riscurilor ce pot apărea în fiecare etapă a proiectării sau construcției.

BIM nu este numai un software de modelare 3D. Acesta poate îngloba o cantitate foarte mare de informații despre toate elementele angrenate în procesele de proiectare și construcție. Tehnica de proiectare BIM permite o abordare mult mai dinamică și sincronizată a tuturor celor implicați, de la proiectant și ingineri, la constructor și dezvoltator. De asemenea, cu ajutorul acestuia se pot integra nu doar date despre proiect și materiale, ci se poate urmări întreaga cronologie a construcției.

Din păcate, în România există foarte puține clădiri care au fost construite folosind această tehnologie de proiectare, deși în ultimii 5 ani aceasta a devenit un standard de calitate a construcției în țările dezvoltate. De exemplu, Marea Britanie a adoptat în aprilie 2016 o lege care impune ca standard al construcției folosirea proiectării BIM Nivelul 2 (nivelul 0 – lipsa totală de colaborare între entități, nivel 1 – un amestec de proiectare 3D pentru concept și 2D pentru documentație și informații, nivel 2 – caracterizat prin colaborare extinsă între entități și folosirea exclusivă a modelării 3D).

Citește despre avantajele BIM în articolul complet aici.

Proiecte h4l

h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW

h4l projects

h4l THE VILLAGE
h4l MILLENNIUM
h4l HOLBAN
h4l SEBASTIAN PARK
h4l WEST GARDEN POLITEHICA
h4l WEST GARDEN BRAȘOV
h4l LAKEVIEW

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: